فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات پیشگیری از جرم
پیاپی 48 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نعیما محمدی* صفحات 9-30
    با توجه به افزایش حضور جوانان در فضای مجازی و تمایل آن ها به عضویت در شبکه های اجتماعی، مطالعه پیشگیری از بحران های اجتماعی در این فضا وجهی متفاوت و اهمیتی دوچندان پیدا کرده است. در این پژوهش به منظور بررسی تاثیر میزان و نحوه استفاده از فضای مجازی بر ابعاد مختلف هویت ملی و مذهبی 367 دانشجوی دختر مشغول به تحصیل در دانشگاه های شهر کرمان از روش پیمایش و تکنیک پرسشنامه استفاده شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 22 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد، اگر چه میزان استفاده از فضای سایبرنتیک رابطه معناداری با هویت ملی و مذهبی کاربران ندارد، اما نوع کاربری به شکل معناداری بر میزان هویت ملی و مذهبی پاسخگویان اثر می گذارد. نتایج حاصل از مقدار تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) نشان می دهد، میانگین میزان احساس هویت ملی و مذهبی در کاربران مد و زیبایی به لحاظ آماری در مقایسه با کاربران اجتماعی و سیاسی به شکل معناداری کمتر است. طبق نتایج به دست آمده از آزمون رگرسیون، 43 درصد از تغییرات هویت ملی و 49 درصد از تغییرات هویت مذهبی در دانشجویان مورد بررسی تابع میزان و نوع استفاده از فضای سایبرنتیک است. با توجه به این یافته ها، نتیجه می گیریم به ترتیب نقش کاربران مد و زیبایی و سپس کاربران سیاسی در تولید بحران هویت ملی و مدهبی پررنگ است. از این رو پیشنهاد می شود پلیس فتا جهت افزایش امنیت اجتماعی در فضای مجازی بر ماهیت و نوع پیام های تولید شده توسط این دسته از کاربران نظارت سازمان یافته تری داشته باشد.
    کلیدواژگان: زنان، هویت مذهبی، هویت ملی، فضای سایبرنتیک، پلیس فتا
  • علیرضا جزینی*، مسعود مرشدی، مهدی محمدی صفحات 33-58
    زمینه و هدف
    مدیریت بر پیشگیری از جرم، بر فرآیند به کارگیری موثر و کارآمد منابع مادی و انسانی توام با برنامه ریزی، سازماندهی، هماهنگی، نظارت و کنترل و برنامه ریزی برای مهار بزه کاری قبل از وقوع جرم نقش دارد. لذا هدف از این تحقیق بررسی تاثیر مدیریت پیشگیری انتظامی بر کاهش سرقت از منزل می باشد. روش تحقیق: ازآنجاکه نتایج تحقیق به یکی از مشکلات سازمان پاسخ می دهد و برای آن چاره اندیشی می کنند کاربردی است و از نظر روش و ماهیت توصیفی و از نوع پیمایشی است، جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان سر کلانتر یکم پلیس پیشگیری تهران بزرگ (به تعداد 220 نفر) می باشد؛ که از این تعداد بر اساس فرمول کوکران و در سطح اطمینان 95% تعداد نمونه 140 نفر به روش نمونه گیری تصادفی تعیین و مورد تحلیل قرار گرفت. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته مدیریت پیشگیری از سرقت و پرسشنامه استاندارد وظایف مدیریت نصرت آبادی (1391) استفاده شد. همچنین روایی صوری و محتوایی پرسشنامه این پژوهش توسط نخبگان و روایی سازه تایید گردید و پایایی آن ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (825/0)، (81/0) به دست آمد.
    یافته ها
    برابر یافته های پژوهش در بخش استنباطی که از طریق آزمون t مستقل برای مقایسه میانگین بین دو گروه مستقل و از آزمون تحلیل واریانس یک راهه برای مقایسه میانگین بین گروهی و از معادلات ساختاری به کمک نرم افزار آموس. به دست آمد. حاکی از آن بود که مدیریت پیشگیری انتظامی از جرم بر کاهش سرقت تاثیر دارد
    نتایج
    نتایج نشان داد که برنامه ریزی، هماهنگی، سازماندهی، کنترل و نظارت پیشگیری انتظامی در کاهش سرقت منزل تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت پیشگیری انتظامی، سرقت منزل
  • کیومرث کلانتری، حسین زارعیان چناری* صفحات 59-81
    بانک ها موسسات ویژه ای هستند که مواد اولیه ی آن ها پول و تولیدشان نیز اعتبار و پول هست، بانک ها هم می توانند عامل موثر بر رشد و توسعه ی اقتصادی کشور باشند، و هم می توانند اقتصادیک کشور را به ورشکستگی بکشانند. اختلاس به عنوان معضل بانک باعث ایجاد اخلال در نظام اقتصادی کشور و موجب خارج شدن این امور از مجرای صحیح خود می شود؛ که درنهایت باعث از بین رفتن عدالت اجتماعی، افرایش فاصله طبقاتی، سلب اعتماد عمومی و افزایش محرومیت و فقر توده کثیری از مردم در اثر تکاثر ثروت عده قلیلی می شود. متصدیان بانک به چندین شیوه این جرم را مرتکب می شوند ازجمله برداشت وجه از حساب های غیر فعال، عدم واریز وجوه اخذشده به حساب مشتری، صدور اسناد اعتباری خالی از وجه، تصاحب اشیای امانی و.. شناخت این روش ها به ما امکان ارائه راهکاری مناسب را می دهد در این نوشتار به بررسی شیوه هایی که کارمندان بانک می توانند با استفاده از آن مرتکب جرم اختلاس شوند و همچنین به ارائه راهکار برای مقابله با آن پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: اختلاس، شبکه بانکی، راهکار مقابله، شیوه های اختلاس بانکی
  • عبدالله هندیانی، حسین شریف پور*، حمید ابراهیمی صفحات 83-112
    زمینه وهدف
    "تهدید" به عنوان یک مولفه ، از یک سو ضرورت معنا و مفهوم امنیت را متجلی نموده و از سوی دیگر ضرورت ایجاد و حفظ آمادگی برای دفاع و مقابله با آن را یادآوری می نماید . ناجا که مسئول برقراری و تامین امنیت در جامعه است ، برای دستیابی به امنیت پایدار می بایست ، اقدامات پیشگیرانه ، درمانی و مقابله ای را در برابر تهدیدات نرم در نظر بگیرد و به ریشه یابی آن بپردازد .
    روش
    روش تحقیق ، توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، فرماندهان و معاونین انتظامی استان به تعداد 50 نفر در نظر گرفته شد. روش نمونه گیری بصورت تمام شمار و ابزار جمع آوری اطلاعات ، پرسشنامه محقق ساخته با پایایی812/0بوده است. روش آماری به کارگرفته شده در این تحقیق نیز ، از نوع توصیفی می باشد ، که با طرح 34 سئوال بسته در قالب پرسشنامه به جمع آوری و تحلیل داده ها ، پرداخته شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اصلی مهم «پیشگیری بهتر از درمان» ، توجه به رویکرد پیشگیری وضعی در مقابله با تهدید نرم، می تواند بیشتر و بهتر از اقدام های مقابله ای مثمر ثمر واقع گردد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش، نشان داد که پیشگیری وضعی از طریق افزایش زحمت لازم در برابر تهدید نرم ، بایستی در اولویت اول برنامه های فرماندهان و مسئولان ناجا قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پیشگیری، پیشگیری وضعی، تهدید نرم، ناجا
  • یعقوب اسیوند چم عالی* صفحات 113-133
    این پژوهش با روش توصیفی–پیمایشی و با تاکید بر نظریه های پیشگیری از وقوع جرائم شهری در مکان های مختلف شهر، نظریه های گوناگون پیشگیری از وقوع جرم و نظریه های کانون های جرم خیز، تلاش دارد به شناسایی کانون های جرم خیز شهرستان سامان بپردازد. پژوهش مزبور با شناسایی مناطق جرم خیز شهرستان سامان و انواع جرایم ارتکابی دراین شهرستان وجرایم مرتبط با گردشگری به بررسی نقش عوامل مختلف در شکل گیری مناطق وارتکاب جرایم پرداخته که درادامه با پرداختن به مبانی نظری وتهیه وتوزیع380پرسشنامه در بین مراجع ذی ربط ودر کانون های جرم خیز ،بین بومیان محل وگردشگران اقدام به اثبات فرضیه های مطرح شده در این نوشتار شده است . ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته با35 گویه برای بررسی کانون های جرم خیز شهرستان فارسان می باشد. مقدار ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه مذکور 75/0 بدست آمده که حاکی از پایایی قابل قبولی می باشد. در این تحقیق در سطح آمار توصیفی از نمودارها و جداول فراوانی استفاده شده است و در سطح آمار استنباطی از آزمون های کالموگروف-اسمرینف و مربع کای استفاده گردیده است. نتایج این پژوهش حاکی از شناسایی 5 کانون جرم خیز در شهرستان سامان می باشد که بیشترین جرم های رخ داده در این کانون ها شامل مفاسد اخلاقی،جرایم گردشگری، نزاع و درگیری و سرقت می باشد و با بررسی کانون ها این نتیجه بدست آمد که دلایل وقوع جرایم در این مناطق وجود بعضی کمبودها و بعضی عوامل مانند گردشگر، بیکاری و شرایط اقلیمی ،فرهنگی و جغرافیایی می باشد، بنابراین برای کاهش جرم در شهرستان سامان بهتر است که مسئولین سیاست های بهتری را در جهت رفع کمبودها و عوامل ذکر شده داشته باشند.
    کلیدواژگان: کانون های جرم خیز، جرایم گردشگری، سرقت، نزاع و درگیری، شهرستان سامان
  • فریبا شایگان*، هادی رضازاده صفحات 135-161
    زمینه
    در حال حاضر ارزیابی عملکرد کارکنان در همه سازمانها و ارگانها انجام می شود. این عمل بخشی از مدیریت نیروی انسانی است و به منظور بازسازی نیروی انسانی، ارتقای کیفی عملکرد افراد، پیدا کردن نقاط ضعف و قوت کارکنان، بهبود عملکرد و افزایش بهره وری انجام می شود.با توجه به اینکه خدمت رسانی پلیس فرودگاه به آحاد مردم صورت می پذیرد ارزیابی عملکرد پرسنل از دیدگاه آنها می تواند نقش اساسی و راهبردی در ارتقاء سطح کیفی و اداره این نیروتوسط مدیران داشته باشد لذا در این مقاله عملکرد پلیس فرودگاه مهرآباد از چهار جنبه حفظ نظم، برقراری امنیت، ایجاد احساس امنیت و امور انتظامی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش
    این تحقیق به روش پیمایشی و با 376 نفر مسافرین فرودگاه مهرآباد که به شیوه نمونه گیری احتمالی متناسب باحجم انتخاب شدند و با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته که روایی صوری و محتوایی آن تامین و آلفای کرونباخ سئوالات آن 949/0 بود مورد سنجش قرار گرفت .
    نتایج
    در خصوص نتایج حاصل از ارزیابی عملکرد پلیس فرودگاه مهرآباد به این نتیجه رسیدیم که عملکرد پلیس در حوزه احساس امنیت با 89%، در حوزه خدمات انتظامی با 84%، در ایجاد نظم عمومی با 68% و در برقراری امنیت با 63% بسیار خوب ارزیابی شده است
    کلیدواژگان: ارزیابی، عملکرد، پلیس، فرودگاه مهرآباد، احساس امنیت
  • کارن دیل، ریکارد ردینگ، پیتر اسمیت، ری سورت، دوی کورنل ترجمه: مهری برزگر صفحات 163-181
    مقاله حاضر چهار موضوع مهم را در مورد پیشگیری از خشونت جوانان در مدارس مد نظر قرار می دهد. مبحث نخست، قلدربازی است که نقش مهمی در این جرایم داشته و بنابراین برنامه های مبارزه با آن، ممکن است در پیشگیری از شلیک در مدارس مهم باشد. مبحث دوم، تاثیر رسانه ای خشونت و بخصوص بازی های رایانه ای خشونت آمیز است. مبحث سوم، ایجاد جرایم تقلیدی توسط رسانه و گزارش های خشونت است و در نهایت، مبحث چهارم، به نقش بازدارندگی مجازات های سنگین تر اختصاص دارد. مقاله تلاش می کند به این پرسش که کدام یافته ها می توانند در پیشگیری از خشونت مرگبار توسط دانش آموزان در مدارس موثر باشند، پاسخ دهد.
    کلیدواژگان: خشونت جوانان در مدارس، پیشگیری از جرایم نوجوانان، شلیک در مدارس